Door Herman Stomphorst

Vanavond zou Pegida in Gouda gaan barbecueën bij de Moskee aan de Dunantsingel. Oorspronkelijk wilde men dat doen in Gouda Oost bij de Moskee aan het Raam. Vanwege het verbod door de gemeente zou uitgeweken worden naar de Dunantsingel.

Twee van ons waren om half negen ter plaatse om te tellen. Het was nog erg rustig, slechts een paar politiebusjes. Tussen half negen en negen werd het steeds drukker. Vooral veel gezellige Marokkanen vulden de straat. Een enkele politieagent, een verslaggever van het NRC, de wethouder en enkele andere geïnteresseerden. Iedereen genoot van de prachtige zomeravond. Toen ik naar huis reed, bedacht ik mij dat we Pegida mogen bedanken! Bedanken voor een hele gezellige avond aan de Dunantsingel. Fijn dat die niet verstoord is door een barbecue met varkensvlees. Het was evengoed gezellig.

Ja, het is mooi om de verbinding te voelen met bekenden die even stoppen en met elkaar te delen dat je kiest voor insluiting in plaats van uitsluiting. Een voorbijganger die spontaan besluit om onze actie, en dus de moskee, te sponsoren. Of te praten met een NRC-journalist die begrijpt dat we morgen liever geen krantenartikel zien over een uit de hand gelopen demonstratie in Gouda. Nog veel mooier is om het gesprek te voeren met verschillende Marokkanen: ‘Hè joh, weet je, wij zijn gewoon Nederlanders die nog naar de Moskee gaan’. ‘Wat raar, de kerken lopen leeg en wij gaan nog gewoon naar de Moskee. Zouden die mensen daar bang voor zijn? Maar weet je, dan zeg ik je, ik ben gewoon normaal’. Dat soort gesprekken maken je avond helemaal goed. Of het nu door de sponsoractie komt dat Pegida niet geweest is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik Pegida echt wil bedanken voor een prachtige avond aan de Dunantsingel!

Categorieën: GoudaTerugblik